Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
1. Ce este Ultrasonografia (Ecografia) ?
     Ultrasonografia, sinonimă cu ecografia sau sonografia, este o metodă imagistică care ajută la vizualizarea diferitor organe ale corpului uman. În prezent, reprezintă cea mai des utilizată metodă din imagistica medicală şi aceasta datorită numeroaselor avantaje de care dispune: nu este nocivă, este rapidă, simplă, sigură şi uşor de efectuat. Este informativă, dar şi destul de ieftină comparativ cu alte metode imagistice. Este neinvazivă, nedureroasă, nu are efecte adverse, întrucât utilizează ultrasunetele.

     Ultrasunetele nu sunt nimic altceva decât nişte vibraţii mecanice cu frecvenţa de peste 20.000 Hz, ceea ce le face imperceptibile auzului uman. Nu dăunează sub nici o formă organelor care le captează, iar viteza de propagare a undelor este influenţată direct de densitatea organului pe care transductorul (sonda care emite ultrasunetele) îl traversează. Cu ajutorul unui program pe calculator, aceste informaţii sunt transformate în imagini alb-negru, pe care ulterior, medicul le interpretează.

     Imaginile ecografice se obţin în timp real, fiind uşor de vizualizat şi de analizat structura, mişcarea, dar şi posibilele disfuncţii ale următoarelor părţi ale corpului uman:
- glanda tiroidă şi glandele paratiroide;
- vasele mari (aorta, arterele renale, arterele iliace, vena porte, etc);
- ganglionii limfatici;
- inimă;
- glandele mamare;
- organele abdominale (ficat, vezică biliară, splină, pancreas, rinichi, vezică urinară);
- organele pelviene (uter, ovare, prostată);
- testicule;
- sarcină şi eventualele probleme ce pot interveni.

     Întrucât nu are contraindicaţii, ultrasonografia este destinată, în special, femeilor însărcinate. Metoda permite evaluarea sarcinii şi monitorizarea dezvoltării intrauterine a fătului, determină cu acurateţe maximă dimensiunea sacului gestaţional, placenta, lungimea embrionului, mişcările acestuia, dar şi primele bătăi ale inimii. Poate fi efectuată fără nici o restricţie şi de câte ori este nevoie atât de femeile însărcinate, de copii, cât şi de adulţi şi vârstnici, întrucât nu emană radiaţii.
 

     La Centrul de Diagnostic German poate fi efectuată şi ecografia Doppler. Este o aplicaţie specială prin care poate fi evaluată direcţia şi viteza fluxului de sânge în vasele mari ale gâtului, ale inimii, abdomenului, mâinilor şi picioarelor. Totodată, ecografia Doppler are un rol important la diagnosticarea tumorilor, a malformaţiilor congenitale, a malformaţiilor sistemului cardiovascular.

     În timpul examinării ecografice, pacientul stă relaxat, în poziţia pe care medicul o indică. Zona care urmează a fi scanată este acoperită cu un gel transparent care are rolul de a transmite eficient undele sonore de la transductor către organul analizat. Acesta va fi îndepărtat complet după terminarea examinării ecografice.

     Examenul ecografic durează, în medie, 10 – 30 de minute, în funcţie de organul examinat, dar şi de condiţia pacientului (la persoanele obeze, vizualizarea organelor este mai dificilă). Rezultatele investigaţiei se dau, de obicei, în ziua examinării.

     IMPORTANT!
     În cazul în care necesitaţi un examen complet al organelor bazinului mic (ovare, uter, trompe uterine, cavitate uterină),  optaţi pentru ecografia transvaginală! Aceasta permite o mai bună şi mai detaliată vizualizare  asupra acestora!
 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team