Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
3. Tomografia Computerizata Cardiacă
     Examinarea inimii prin raze roentgen, asemeni electrocardiografiei, își are începutul cu un secol în urmă. De la primele încercări de examinare cardiacă, pînă astăzi tehnologia examinării a făcut progrese considerabile. La etapa actuală una din cele mai avansate metode de diagnostic cu raze X este Computer Tomografia (CT), care permite un examen avansat a structurii, vascularizării și funcției inimii.

     În general dificultatea examinării cordului este determinată de o serie de factori ca mișcarea permamentă a structurilor datorită contracției, mișcarea inimii determinată de fenomenul pulsativ și mișcarea respiratorie. Pentru a obține imagini calitative și cu utilitate diagnostică sitemul de CT trebuie să fie dotat cu o serie de inovații tehnice de ultimă generație. Aceste cerințe pot fi oglindite prin caracteristica tehnică  a sistemului Siemens Somatom Sensation cu care este dotat Centrul de Diagnostic German. Tubul de scanare se rotește cu o viteză  de 0.28ms, ceea ce însemană că într-o secundă el va efectua trei rotații. Avînd la dispoziție 64 rînduri de detectoare vom obține timp de 1 sec 192 de secțiuni. Aceasta ne permite să scanăm complet cordul timp de 10-14sec, timp suficient pentru ca pacientul să rețină respirația, iar noi să obținem un set de imagini de 1200 – 5000 la număr, cu o grosime de 0.6mm. Explicația este reprezentativ simplă și nu enumeră tehnologiile complexe care fac examenul posibil. Merită atenție tehnologia CareDose 4D care, în asociere cu modulare ECG a tubului permite cu mult reducerea dozei de iradiere. Astfel doza de iradiere deseori este mai mică ca la CT a abdomenului.
 
Figura 1 - Reconstrucție virtuală a inimii și arterelor coronariene.
 
     Indicația principală a TC cardiace este evaluarea arterelor cordului, numite artere coronariene, de unde și a doua denumire a investigației CT Coronarografie. Arterele inimii odată cu vârsta sunt des afectate de plăci aterosclerotice *(depuneri de grăsime pe perete). Plăcile aterosclerotice treptat închid lumenul și duc la dureri în piept, numite stenocardie și în 70% cazuri pot provoca moartea mușciului inimii, numit infarct miocardic. Infarctul miocardic actual este cauza Nr. 1 de deces în populație. Important este faptul că în 50% cazuri pacienții nu prezintă plângeri, iar stenozele (îngustarea arterei) nu sunt semnificative.

     CT coronarografia permite depistarea plăcilor aterosclerotice, aprecierea localizării, numărului și gradului de afectare. Metoda diagnostică este recomandată pacienților la care diagnosticul dat nu este stabilit, sau are o prezentare atipică. Pacienții cu diagnostic stabilit necesită investigare prin Coronarografie Convențională, care este o metodă parțial invazivă.
 
Figura 2 - Artera coronariană stîngă anterioară descendentă (LAD) prezintă multiple plăci aterisclerotice calcificate și non-calcificate. Figura 3 - Stent la nivelul segmentului mediu al arterei coronariene drepte (RCA). Segmentul proximal al stentului prezintă ocluzie (”închiderea”) stentului cu tromb.

     CT coronarografia este de asemenea indicată pacienților care au stenturi coronariene sau intervenții de by-pass a vaselor cordului. Metoda în cazul dat este unica care permite evaluarea adecvată a stării circulației coronariene.

     O altă indicație mai rară a coronarografiei este diagnosticul anomaliilor de dezvoltare a arterelor coronariene, întîlnite la persoane tinere cu probleme cardiace.

     CT cardiacă este eficientă în stabilirea diagnosticului de patologii a mușchiului inimii, numite cardiomiopatii, cum ar fi hipertrofia miocardului, dilatarea cordului, miocarditele. Este utilă în evaluarea patologiei valvulare, patologiei pericardului și a tumorilor cardiace. Permite diagnosticul anomaliilor de dezvoltare a cordului la copii și maturi, atât până la intervenția chirurgicală cât și pentru controlul în dinamică postoperator. CT cardiacă permite diagnosticul cu acuratețe a patologiilor enumerate și este recomandată în cazul contraindicațiilor pentru RMN Cardiacă.
 
Figura 4, 5 - Reconstrucția virtuală a volumului ventriculului stâng în sistolă și diastolă.
 
     CT cardiacă poate fi utilizată ca metodă de screening pentru prezicerea riscului de a suporta un infarct miocardic. Evalurea se numește ”Ca scoring” și determină gradul de depunere a calciului în plăcile aterosclerotice coronariene. Metoda nu apreciază gradul de afectare a vaselor cordului. Ea doar este un instrument de pronostic pentru riscul de a face infarct miocardic la pacienții care nu suferă de stenocardie. Este recomandată pacienților cu factori de risc, cum ar fi antecedente familiale de bolă coronariană, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul, persoane cu valori crescute ale colesterolului sau dislipidemii.

     În concluzie indicațiile CT cardiacă sunt:
1. CT coronarografia la pacienții cu diagnostic suspect de cardiopatie ischemică, sau prezentare clinică atipică;
2. CT coronarografia la pacienții cu stenturi sau by-passuri coronariene;
3. CT coronarografia la suspecția anomaliilor de dezvoltare a arterelor coronariene;
4. CT cardiacă la pacienții cu anomalii cardiace înăscute, pentru evaluare preoperatorie și postoperatorie, în cazul contraindicațiilor pentru RMN cardiacă;
5. CT cardiacă în afecțiunile mușchiului inimii, pericardului, tumorilor, etc., în cazul contraindicațiilor pentru RMN Cardaică;
6. Ca scoring pentru aprecierea pronosticului de a suporta infarct miocardic la pacienții cu factori de risc cunoscuți.

     Procedura prezintă un anumit grad de complexitate și este efctuată de personal bine pregătit. Pacientul necesită o consultație primară a medicului imagist care precizează acuzele, starea clinică a pacientului și decide tipul de pregătire necesar care în mod normal durează 30-60min. În unele situații rare, pacientul poate fi reprogramat peste 3-4 zile deoarece necesită o pregătire mai specială. Este foarte util ca la investigație pacientul să prezinte cartela de ambulator, electrocardiograma și să cunoască medicamentele care le folosește.

GALERIE VIDEO:
Pe reconstrucția virtuală, în cadranul inferior drept, se vizualizează stent a arterei coronariene LAD. În planurile cardiac standard se vizualizează infarct miocardic al peretelui inferior lateral, care prezintă subțiere a peretelui și reducerea mișcării, ceia ce scade funcția de contracție globală a ventriculului sting.
   În cadranul superior sting se vizualizează  valorile funcției globale a contractilității ventriculului sting. În cadranul inferior drept se vizualizează cum se modifică volumul ventriculului sting în diferite faze de contracție.
   Este prezentată structura valvei mitrale și funcția ei *(închiderea și deschiderea cuspelor).
   Este prezentată valva mitrală și valva aortică și funcția normală a tractului de ejecție a ventriculului stîng.
   Este prezentată structura valvei aortei și funcția ei *(închiderea și deschiderea cuspelor).


 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team