Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
10. Spirografia
     Spirografia este o investigaţie prin care este măsurată capacitatea de respiraţie a plămânilor. Analiza se efectuează pentru a cunoaşte cantitatea de aer pe care o persoană o inspiră şi expiră la intervale anumite de timp, dar şi volumul maxim de aer pe care-l poate conţine plămânii.

     Procedura este utilizată pentru a depista afecţiunile cronice ale bronhiilor, plămânilor, pentru a diagnostica şi evalua corect gravitatea lor şi pentru a le urmări evoluţia.

     Poate fi utilizată în caz de:
- Pneumonii;
- Bronşite;
- Astm;
- Boli obstructive şi restrictive ale plămânilor;
- Deformări ale cutiei toracice;
- Deformări ale coloanei vertebrale (scolioza);
- Înaintea şi după efectuarea unei operaţii la plămâni sau torace.

     Testul este simplu de efectuat, iar o şedinţă de spirografie nu vă răpeşte mai mult de 10-15 minute. Investigaţia are loc astfel: pacientul se aşază pe un scaun şi, după ce medicul îi prinde nasul cu un clips nazal, îl pune să respire doar pe gură printr-un tub flexibil conectat la spirometru. Pacientul va respira, întâi de toate, obişnuit, aşa cum face de obicei, după care va inspira şi va expira până la ultima suflare, mai lent, mai rapid, mai profund, mai puternic, etc. Informaţiile vor fi înregistrate de către aparat şi redate grafic şi numeric pe ecranul unui computer. Se va afla, astfel, ce volum de aer se conţine în plămâni la diferite momente ale respiraţiei, dar şi volumul minim şi maxim de aer inspirat şi expirat pe secundă. Rezultatele la spirografie se obţin imediat şi, de obicei, sunt exprimate în procente faţă de valorile ideale ale funcţiei pulmonare determinate de sex, vârstă, înălţime şi greutate.

     Spirografia poate fi efectuată atât de copii, cât şi de adulţi. O persoană sănătoasă poate să-l facă oricând, iar o personă ce suferă de afecţiuni pulmonare ar trebui să-l facă regulat, la recomandarea medicului curant.

     Înainte de efectuarea investigaţiei, ar fi bine să evitaţi mâncarea copioasă şi băuturile acidulate, dar şi fumatul cu minim 4-5 ore înainte de  test. Alegeţi îmbrăcăminte lejeră, care să nu vă creeze disconfort la inspiraţie şi la expiraţie.

     În cazul în care sunteţi astmatic şi administraţi bronhodilatatoare sau corticosteroizi inhalatori, doriţi o investigaţie prin spirografie, ar fi bine să opriţi medicaţia cu cel puţin 6, 12 sau 24 de ore înainte de efectuarea testului, în funcţie de durata de acţiune a medicamentului.

     Spirografia este contraindicată persoanelor care au suferit recent un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, celor care suferă de boli de inimă severe sau celor care au dureri toracice sau palpitaţii ale cordului. Totodată, dacă aţi suportat recent o intervenţie chirurgicală de torace, de abdomen sau scuipaţi sânge, spirografia vă este, deocamdată, interzisă.
 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team