Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
4. Rezonanta Magnetica Cardiacă
     Rezonanța Magnetică (RMN) cardiacă este una din cele mai revoluționare metode de diagnostic imagistic a cordului. Absența iradierii organismului, utilizarea substanței de contrast fără reacții adverse severe și posibilități uimitoare de vizualizare o plasează ca metodă de elecție și ”standard de aur” în majoritatea afecțiunilor cordului.

     Centrul de Diagnostic German dispune de două sisteme performante RMN, ambele dotate cu tehnologiile de ultimă oră pentru efectuarea investigațiilor cardiace. Sistemul Siemens Magnetom Avanto 1.5T, este unul din sistemele cele mai performante din clasa sa. Sistemul Siemens Magnetom Skyra 3T, este un sistem de ultimă generație, în care sunt implimentate tehnologii conceptual noi. Ambele sisteme RMN asigură o calitate înaltă a investigației, iar decizia la care din ele Dumneavoastră veți fi examinat o ia medicul imagist, care ține cont de indicații, tipul de diagnostic și o serie de particularități.

     Patolgiile care afectează cordul sunt foarte diverse și numeroase. Complexitatea anatomiei și funcției inimii, modificările patologice diverse a structurilor ei, deseori înaintează în fața medicului probleme dificile de diagnostic.

     Una din prioritățile majore a RMN cardiace, este posibilitatea de-a utiliza diverse modalități de vizualizare care permit în cadrul unei singuri investigații de a evalua morfologia, hemodinamica, funcția și caracterul leziunilor. Din acest punct de vedere RMN este unicală, fiindcă nu există alt tip de investigație care poate încadra în sine un studiu multilateral.

     RMN este actual recomandată ca ”standard de aur” în evaluarea funcției de contracție a inimii. Posibilitatea obținerii imaginilor în mișcare, cu frecvență înaltă și scanarea volumetrică permite obținerea celor mai precise date. Nu prezintă excepție nici ventriculul drept care are o formă geometrică complicată și nu poate fi evaluat adecvat prin alte metode de vizualizare. Aprecierea corectă a datelor care reprezintă funcția inimii este foarte importantă în multe patologii, în special în infarctul miocardic și miocardite, deorece aceste date direct determină tratamentul indicat și pronosticul. La acest capitol RMN cardiacă este superioară ecocardiografiei, mai ales în situațiile când forma camerelor cordului se schimbă.

     Studierea morfologiei inimii și a vaselor ei permite vizualizare de rezoluție înaltă, fără artefacte de mișcare.  Diferite modalități de evaluare permit diferențierea țesuturilor intacte de cele afectate. Este ușor de depistat edemul în infarctul miocardic acut, sau miocardite acute, de vizualizat trombii intracavitari sau intravasculari, infiltrarea adipoasă a inimii, sau depunerile de fier în miocard. Avansările tehnologice din ultima oră au permis o performanță înaltă, astfel de exemplu în disecția de aorta investigația recomandată a devenit RMN, iar computer tomografia a trecut pe plan complementar. Un avantaj prezintă imaginile în mișcare care permit nu numai vizualizarea anatomiei strcturilor, dar și comportamentul lor în dinamică.

Figura 1 - Edem al peretelui inferior a miocardului ventriculului stîng în miocardită acută.

Figura 2 - Disecție a aortei descendente.

     Un aspect separat este utilizarea modalităților de vizualizare cu administrare de contrast. Aici intră angiografia vaselor inimii, perfuzia mușchiului inimii și evaluarea postcontrast precoce și tardivă.

     Perfuzia mușchiului inimii ne permite ca în timp real să vizualizăm cum are loc alimentarea cu sânge a inimii. Perfuzia este utilă la pacienții cu stenocardie și infarct miocardic. Atunci când un vas al inimii este îngustat sau închis de către o placă aterosclerotică *(depuneri de grăsime), alimentarea cu sânge a mușchiului inimii  suferă, iar pacientul simte dureri retrosternale numite angină pectorală sau stenocardie. Efectuarea perfuziei miocardului ne permite să depistăm prezența acestor zone, ce este foarte important pentru un diagnostic corect. În cazul când acest fenomen se manifestă în condiții de stres (efort fizic, emoții excesive) perfuzia miocardului se efectuază cu stres medicamentos (Adenozină, Dipiridamol), care ne permite vizualizarea zonelor ascunse de ischemie. Utilizarea acestor medicamente pentru modelarea stresului este pentru pacient sigură, iar reacțiile adverse posibile nu sunt importante.

     După administrarea substanței de contrast în următoarele 15 – 20 min are loc evaluarea comportamentului lui în mușchiul inimii. Prin modalitate specială de depistare noi putem aprecia zonele de infarct miocardic, hemoragie sau hematom, inflamația miocardului în miocardite, infiltrarea miocardului în diferite boli și focarele de fibroză.

Figura 3 - Leziune a peretelui inferior a miocardului ventriculului stîng în miocardită.

     Evaluarea hemodinamică ne permite să evaluăm funcționarea valvelor cordului și a vaselor magistrale. Prioritatea majoră a RMN cardiacă, în acest caz și în general, este faptul că metoda nu este limitată în vizualizarea structurilor, imaginile pot fi obținute în orice plan, sub orice unghi de scanare necesar.

     Angiografia RMN este o metodă cu rezoluție înaltă care ne permite să evaluăm  aorta, arterele pulmonare, venele cordului. Metoda permite diagnosticarea oricărei patologii existente a acestor vase. Tehnologiile de ultimă generație ca Real Time Angiografia ne permit ca noi să vizualizăm în dinamică cum are loc contrastarea vaselor.

     Astfel RMN cardiacă este recomandată ca metodă de elecție în diagnosticarea următoarelor afecţiuni:
1. Cariodpatia ischemică: infarctul miocardic acut și vechi și stenocardia;
2. Cardiomiopatiiile nonischemice: afecțiunile mușchiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hieprtrofia miocardului, dilatarea ventriculelor și încă multe altele;
3. Afecțiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictivă, etc.;
4. Malformațiile congenitale ale cordului, inclusiv evaluarea postoperatorie în dinamică;
5. Afecțiunile vaselor cordului, cum ar fi anevrismul de aortă, coarctația (îngustarea) de aortă, disecția de aortă, etc.;
6. Tumorile cordului.

GALERIE VIDEO:
Real Time Angiografia vaselor cordului.
Real Time Angiografia vaselor cordului.
  Reconstrucție 3D a arterelor pulmonare și aortei prin selectarea timpului de tranziție a contrastului prin ambele artere din secvențele Real Time Angiografiei.
  Reconstrucție 3D a arterelor pulmonare prin selectarea timpului de tranziție a contrastului din secvențele Real Time Angiografiei.

 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team