Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
TRIPLE RULE-OUT
Tip de investigație:
     CT angiografie 64 slice ECG-sincronizată.

Administrare de contrast:
     Protocol trifazic complex, care asigură contrastarea simultană și individuală a aortei, arterelor pulmonare și arterelor coronariene.

Scopul:
     Evaluarea într-un singur examen a arterelor pulmonare, aortei toracice și arterelor coronariene. Complimentar se evaluază morfologia cardiacă, defectele de perfuzie a miocardului, structurile mediastinale și ariile pulmonare.

Indicații:
     Pacienții la care după evaluarea anamnestică detaliată, examenul fizic, ECG, biomarkerii cardiaci și stratificarea riscului pentru eveniment cardiac acut (ex. TIMI) nu se poate decide cauza durerilor toracice acute.

     Pacienți la care clinic / paraclinic nu se poate stabili originea durerii toracice acute și necesită diferencierea între disecția aortică acută (sau alt sindrom aortic acut), tromboembolie pulmonară și sindrom coronarian acut (stenoze coronariene semnificative).

Generalități:
     CT Angiografia ECG-sincronizată  este tot mai mult utilizată la evaluarea pacienților cu dureri toracice acute pentru a exclude într-un singur examen embolismul pulmonar, sindromul aortic acut și sindromul coronarian acut. Această strategie este numită "triple rule-out".

     După evaluarea anamnestică detaliată, examenul fizic, ECG, biomarkerii cardiaci și stratificarea riscului pentru eveniment cardiac acut (ex. TIMI) o proporție de 10% de pacienți cu infarct miocardic nu sunt diagnosticați.

     Protocolul Triple rule-out este adresat pentru soluționarea acestei dileme și permite depistarea patologiei semnificative clinic sau direcționarea pacientului spre alte algoritme diagnostice.

     CT Angiografia ECG-sincronizată la CT cu 64 slice-uri, în combinare cu un protocol complex, trifazic de administare a substanței de contrast, are valoare diagnostică înaltă și bine stabilită în tromboembolia pulmonară și a sindromului aortic acut (în special disecția acută de aortă). Investigația permite depistarea stenozelor coronariene semnificative cu o sensibilitate și specificitate între 86% - 100% și 92% - 98%, respectiv. Studiile multicentrice au demonstrat scăderea internărilor unnecesare și excluderea efectivă a sindromului coronarian acut. Examenul are o acuratețe și siguranță bună.

     Efecacitatea s-a, deasemenea, este argumentată prin decăderea necesității în efectuarea a unei serii de investigației suplimentare care în sumă depășesc costul unei singure investigații aparent costisitoare.

     CT coronarografia, în final, are valoare prognostică la pacienții cu dureri toracice acute și fără modificări imagistice, preezentînd un risc foarte jos pentru evenimente cardiace acute în viitor.

Medic imagist,
Dr. Anatolie Cazacu


GALERIE FOTO / VIDEO:

Figura 1 - Reconstrucția planară a arterei coronariene drepte (RCA). Date CTA pentru leziuni stenozante a RCA nu sunt
Figura 2 - Reconstrucția virtuală a inimii, cu arterele coronariene și arterele magistrale. Pe imagine este indicat prezența de canal arterial persistent (CAP) – depistare imagistică incidentală
Figura 3 - Reconstrucția MIP a arterelor pulmonare. Datele CTA fără modificări patologice a arterlor pulmonare, inclusiv tromboembolie pulmonară
Figura 4 - Reconstrucția oblic planară a aortei toracice. Date CTA pentru modificări patologice clinic semnificative nu sunt. Este indicat prezența de CAP, incidental depistat
Setul de date CTA care prezintă calitatea înaltă a imaginilor ECG-sincronizate și complexitatea contrastării în paralel a structurilor cardiovasculare
Reconstrucție virtuală a complexului cardiovascular
Reconstrucția virtuală, separată, a cordului și arterlor coronariene, aortei toracice și arterelor pulmonare

2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team