Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
8. Monitorizare ambulatorie a holterului de ritm (Holter ECG)
     Holterul ECG nu este nimic altceva decât un mic dispozitiv care permite monitorizarea activităţii inimii timp de 24 de ore, atât ziua, cât şi noaptea. Deseori, la electrocardiograma de repaus, atunci când o efectuaţi în cabinetul medicului cardiolog, nu se pot observa toate dereglările de activitate ale inimii. Iată de ce medicul, pentru a indica, într-adevăr, un tratament corect, apelează şi la Holterul ECG. Acesta permite înregistrarea activităţii electrice a inimii pentru un timp mai îndelungat decât ECG-ul simplu.

     Holterul de ritm este recomandat în următoarele situaţii:
- dacă aţi avut ameţeli sau aţi leşinat (în acest caz, holterul ECG poate evidenţia cu exactitate dacă aceste stări au fost provocate de o tulburare de ritm cardiac);
- dacă aţi simţit palpitaţii ale inimii (inima vă bate prea tare, prea repede sau aţi simţit bătăi ale inimii neregulate);
- dacă aţi fost deja diagnosticat şi tratat pentru tulburări de ritm cardiac şi doriţi să aflaţi cât de efficient a fost tratamentul pe care l-aţi urmat.

     Holterul ECG funcţionează foarte simplu. Vă prezentaţi la medicul cardiolog al Centrului de Diagnostic German. Acesta vă înfăşoară în jurul taliei o centură cu un dispozitiv mic şi silenţios, de la care pornesc 6  electrozi, pe care medicul vi le montează pe corp. Acestea au rolul de a monitoriza toate schimbările inimii ce au loc în timpul activităţilor cotidiene. Veţi purta aparatul timp de 6, 12, 24 sau 48 ore, în funcţie de necesitate. Nu vă atingeţi de el, singura condiţie este doar să vă petreceţi ziua cum o faceţi de obicei.

     Este important să păstraţi monitorul uscat. Nu faceţi duş sau baie până când monitorul nu este scos. Nu deconectaţi electrozii. Acest lucru va întrerupe înregistrarea.

     Ulterior, reveniţi la clinică, iar medicul va scoate dispozitivul şi vă va pune la dispoziţie, în doar câteva minute, rezultatele investigaţiei.

     Acest tip de analiză este cea mai indicată pentru a diagnostica aritmiile şi boala cardiacă ischemică silenţioasă, adică cea care nu dă simptome concludente. Iată şi alte situaţii în care Holterul ECG este eficient:
- diagnosticarea şi evaluarea aritmiilor cardiace;
- evaluarea aritmiilor ventriculare şi supraventriculare;
- modificări ale ritmului sinusal;
- determinarea funcţiei pacemakerului;
- diagnosticarea ischemiei silenţioase (ischemie care produce modificări electrocardiografice, dar nu este însoţită de durere);
- determinarea eficienţei tratamentului antiaritmic.

     Medicul recomandă realizarea acestui test pentru a:
- detecta bătăile neregulate ale inimii;
- evalua durerea toracică;
- verifica activitatea inimii după ce a suferit un atac de cord;
- verifica activitatea inimii după instalarea unui peacemaker;
- a verifica efectul utilizării unor medicamente.

     Pregătirea pentru instalarea unui Holter ECG nu necesită pregătire. Este nevoie doar ca în ziua în care vă prezentaţi la medic să purtaţi haine lejere, o cămaşă sau bluză cu nasturi în faţă. Puteţi mânca şi bea înainte de test, iar dacă urmaţi un anumit tratament pentru boala de inimă de care suferiţi, nu este necesar să întrerupeţi medicaţia.
 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team