Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
6. Electrocardiograma de repaus (ECG)
     Electrocardiograma de repaus este unul dintre cele mai simple teste cardiace care are ca scop să determine ritmul cardiac (bătăile inimii). Este o investigaţie neinvazivă şi foarte utilă pentru a diagnostica o multitudine de afecţiuni cardiace.

     Este indicat să faceţi o electrocardiogramă în repaus atunci când aveţi măcar unul dintre următoarele simptome:
1. Durere toracică;
2. Palpitaţii;
3. Dificultate în respiraţie;
4. Oboseală excesivă, mai ales la efort.

     Dacă aţi trecut de vârsta de 40 de ani, iar niciunul dintre simptomele enumerate mai sus nu sunt prezente, oricum, trebuie să efectuaţi un ECG în scop profilactic.

     Efectuarea ECG-ului de repaus este simplă. Întâi de toate, medicul vă va monta electrozii cu vacuum pe corp: la nivelul încheieturii mâinilor şi a picioarelor, pe piept în zona precordială, în dreptul inimii. Bătăile inimii sunt generate de către unele impulsuri electrice. Anume aceste impulsuri sunt înregistrate de electrocardiograf şi transpuse ulterior pe monitor şi pe hârtie. Investigaţia durează aproximativ 5 minute şi poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

     Electrocardiograma de repaus nu necesită o pregătire specială şi poate fi efectuată în orice moment al zilei. Dacă suferiţi deja de o boală de inimă, nu este necesar ca în ziua investigaţiei să vă întrerupeţi tratamentul pe care-l administraţi.

     La ECG-ul de repaus uşor pot fi depistate:
1. Aritmii (bătăi ale inimii neregulate);
2. Tahicardie (ritm neobişnuit de alert al inimii);
3. Brahicardie (un ritm prea lent al inimii);
4. Hipertrofia ventriculară (îngroşarea muşchiului inimii);
5. Dilatarea atriilor (în urma dilatării, sângele va stagna, astfel că se poate coagula, formând cheaguri);
6. Existenţa sau lipsa unor zone de ischemie (unde muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge şi substanţe nutritive din cauza îngustării arterelor care hrănesc inima);
7. Existenţa sau lipsa zonelor de necroză miocardică (unde muşchiul inimii nu primeşte deloc sânge şi substanţe nutritive din cauza blocării arterelor coronare);
8. Un infarct miocardic trecut sau în desfăşurare. În acest sens, ECG-ul permite stabilirea cu exactitate a diagnosticului de ischemie acută sau cronică, având capacitatea de a localiza exact afecţiunea la nivelul muşchiului cardiac;
9. Cardiomiopatia hipertrofică (este un defect genetic în care muşchiul inimii se îngroaşă anormal).

     Datorită multiplelor beneficii pe care le aduce, electrocardiograma trebuie efectuată întotdeauna când este suspectată o afecţiune cardiovasculară, această investigaţie fiind lipsită de contraindicaţii.

     Chair şi copiii, nou-născuţii sau femeile gravide o pot efectua fără restricţii.

     La Centrul de Diagnostic German, ECG-ul de repaus este posibil de efectuat datorită utilajului AT-10 PLUS, care printează pe hîrtie Schiller 12 canale ale ECG-ului, afişînd simultan pe monitor 12 derivaţii în timp real. Posedă software de analiză şi interpretare de ultimă generaţie.
 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team