Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
1. Ce este IRM ?
     Investigația prin Rezonanţă Magnetică este o metodă de imagistică medicală, neirandiantă și neinvazivă, folosită pentru a vizualiza structura şi funcţia corpului uman. Rezonanţa Magnetică permite examinarea în orice plan, asigură un contrast excelent dintre diferite tipuri de ţesuturi, mult superior comparativ cu alte metode de diagnostic medical, devenind o modalitate indispensabilă în examenul imagistic neurologic, musculoscheletal, cardiovascular şi oncologic.
 
     Spre deosebire de Tomografia Computerizată care foloseşte radiaţia ionizantă, Rezonanţa Magnetică foloseşte un câmp magnetic puternic pentru a alinia magnetizarea nucleară a atomilor de hidrogen din apă pe care o conţine corpul uman. Undele de radiofrecvenţă sunt folosite pentru a modifica sistematic aceasta magnetizare, provocând nucleii de hidrogen să producă un câmp magnetic rotativ care este detectat dees catre "receiver coil" a sistemului de Rezonanţă Magnetică. Acest semnal poate fi modulat prin câmpuri magnetice adiţionale pentru a aduna informaţia necesară pentru a reconstrui imagini ale corpului uman.
 
     Alte denumiri mai rar întâlnite ale Rezonanţei Magnetice sunt "Imagistica prin Rezonanţa Magnetică" şi "Tomografia prin Rezonanţa Magnetică". Principiul de bază al Rezonanţei Magnetice este obţinerea de imagini medicale folosind fenomenul de rezonanţă magnetică nucleară. Când un pacient este amplasat în magnetul unui sistem de Rezonanţă Magnetică, are loc magnetizarea nucleelor de hidrogen din apa, care este în abundență în corpul uman și constituie aproximativ 66% din greutatea sa. Acest conținut mare de apă este responsabil pentru aplicabilitatea RMN în medicină. Deoarece conținutul de apă variază în diferite țesuturi și organe, multe boli au ca rezultat schimbări în conținutul ei. Aceste semnale sunt recepționate de un computer care le analizează și le convertește într-o imagine bidimensională (2D)  sau tridimensională (3D), cu ajutorul unei formule matematice. Această imagine apare pe un monitor, unde poate fi analizată de către medicul imagist.
 

     În unele cazuri este necesară administrarea unei substanțe de contrast care mărește contrastul natural al organelor interne și al vaselor sanguine permițând o vizualizare mai exactă. Nu este o examinare contraindicată persoanelor alergice, deoarece, spre deosebire de Tomografia Computerizată, substanța de contrast de la investigația prin rezonanța magnetică (RMN) nu este alergică.
 
     Istoria dezvoltării metodei de Investigare prin Rezonanţa Magnetică
 
     Începutul dezvoltării metodei de diagnostic imagistic prin Rezonanţa Magnetică este corelat cu Premiul Nobel pentru Fizică din 1952 acordat savantilor Felix Bloch si Edward Purcell care au descoperit independent unul de altul fenomenul de rezonanţă magnetică. Descoperirea lor a demonstrat o proprietate a nucleului atomic ce are un număr impar de nucleoni care se rotesc la o frecvenţă radio în jurul nucleului atomic într-un câmp magnetic, frecvenţa radio fiind dependentă de puterea câmpului magnetic. Astfel aceşti doi savanţi au propus utilizarea rezonanţei magnetice în domeniul imagisticii medicale.
 
     Primele prototipuri de Rezonanţă Magnetică au fost asamblate in anii 60 ai secolului trecut.

 

 

     În anul 1973 savantul american Paul Lauterbur a demonstrat primele imagini obţinute prin Rezonanţa Magnetică. În anul 1977 Sir Peter Mansfield a fost primul savant care a demonstrat imagini clinice prin Rezonanţa Magnetică folosind gradienţii de câmp magnetic şi a elaborat tehnica de imagistică EPI (echo-planar imaging) care este prima metodă ultrarapidă de Rezonanţă Magnetică folosită până în prezent. Pentru aportul lor în domeniul Imagisticii prin RMN a organelor interne a organismului uman Paul Lauterbur şi Sir Peter Mansfield au primit în anul 2003 Premiul Nobel în Medicină şi Fiziologie.
 
     SIEMENS MEDICAL SOLUTIONS a fost printre primii producători mondiali ai aparatelor de Rezonanţă Magnetică cu utilizare medicală. Deja la sfârşitul anilor 70 al secolului trecut SIEMENS a instalat în instituțiile medicale aparate de Rezonanţă Magnetică cu puterea câmpului magnetic 0.2Tesla. În prezent SIEMENS este lider mondial şi produce cele mai moderne şi performante sisteme de Rezonanţă Magnetică cu puterea câmpului magnetic de 1.5T (Tesla), mai rar se folosesc sistemele de Rezonanţă Magnetică cu puterea câmpului magnetic 3.0T, sistemele cu puterea mai mare de 3.0T sunt folosite în scopuri de cercetări ştiinţifice.
 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team