Română
Русский
English
0 Lei
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
2. Ce este colonoscopia ?
     Pentru a cunoaşte în ce stare de sănătate se află vezica biliară, ficatul, splina, pancreasul sau rinichii, este necesară o ecografie. Pentru a afla cum funcţionează plămânii sau creierul, se apelează la Rezonanţă Magnetică Nucleară, iar starea oaselor, îndeosebi după unele traumatisme suferite, poate fi aflată la o Tomografie Computerizată. Tot aşa, dacă ne dorim o analiză amplă şi precisă a sănătăţii colonului şi a rectului, apelăm la colonoscopie.

     Colonoscopia reprezintă standartul de aur în ceea ce priveşte explorarea colonului. Aceasta oferă imagini clare şi informaţii precise a colonului începând de la rect şi până la partea distală a intestinului subţire. Ea ajută medicul să vadă ţesutul inflamat, creşterile anormale, ulcerele, sângerările şi spasmele musculare. Totodată, colonoscopia poate fi utilizată şi pentru înlăturarea polipilor, a hemoroizilor, a formaţiunilor tumorale  de la nivelul colonului, dar şi pentru prelevarea probelor de ţesut din leziunile suspicioase a mucoasei intestinului gros pentru a fi examinate, ulterior, la microscop. Astfel că, colonoscopia este principala metodă de prevenire şi de depistare a cancerului de colon.

     În scop terapeutic, colonoscopia mai este indicată pentru:
- hemostază - oprirea sângerării la nivelul diverselor leziuni colonice;
- dilatarea porţiunilor de colon îngustate din cauza unor afecţiuni.

     Colonoscopia se efectuează cu ajutorul colonoscopului, un tub subţire, flexibil, cu diametrul de circa 1 cm, la capătul căruia este ataşată o cameră video cu o sursă de lumină. Camera transmite imagini, care, urmărite pe monitor, dau posibilitate medicului să analizeze complet starea intestinului gros. În cazul efectuării unor manevre terapeutice, în timpul investigaţiei, medicul va introduce prin canalele de lucru ale colonoscopului diferite instrumente ce sunt folosite la prelevarea de probe pentru biopsie sau la extirparea formaţiunilor descoperite.

     În Republica Moldova, cancerul colorectal ocupă locul de frunte în ceea ce priveşte îmbolnăvirile şi decesele în rândul populaţiei provocate de cancer. Din acest motiv, colonoscopia trebuie efectuată obligatoriu de persoanele trecute de vârsta de 50 de ani o dată la 3-5 ani. Absolut în toate cazurile, cancerul de colon debutează fără simptome, de aceea este preferabil să faceţi investigaţia chiar şi în absenţa disconfortului. Să ştiţi că cancerul de colon este perfect tratabil dacă este descoperit în stadii incipiente şi doar colonoscopia poate determina cu o acurateţe de 100 % prezenţa/lipsa unor tumori sau a leziunilor precanceroase.

     În cazul în care cineva din membrii familiei dvs. are sau a avut în anamneză cancer de colon, polipi colorectali, cancer ovarian, cancer uterin, colită ulceroasă sau boala Crohn, trebuie să efectuaţi regulat investigaţia începând cu vârsta de 40 de ani.

     Colonoscopia este recomandată în caz de:
- dureri abdominale persistente;
- prezenţă de sânge în scaun;
- sângerări rectale;
- modificare bruscă a tranzitului intestinal;
- diaree sau constipaţie cronică;
- anemie inexplicabilă;
- scădere în greutate;
- dificultăţi de evacuare a scaunului;
- anomalii de dezvoltare a colonului;
- alergie;
- suspecţie la cancer colorectal;
- tumori la nivelul sistemului digestiv superior;
- cancer la sân;
- fibrom sau cancer uterin;
- operaţie de cancer de colon, pentru a verifica eficacitatea intervenţiei;
- polipi colorectali care au fost înlăturaţi anterior;
- boala Crohn;
- colită ulceroasă;
- suspecţie de endometrioză extragenitală cu leziuni ale intestinului gros;
- biopsie a mucoasei intestinului gros.

     Pentru a reduce total disconfortul produs de investigaţie, la Centrul de Diagnostic German veţi beneficia de anestezie intravenoasă (de ex: cu Propofol). Datorită acestor medicamente, investigaţia va devein total nedureroasă. Analiza durează, în medie, 30-40 de minute, iar după acest interval de timp, veţi fi condus într-un cabinet special amenajat, unde vă veţi reveni complet după anestezie. Nu este recomandabil ca, după efectuarea colonoscopiei, să vă urcaţi la volan. Ideal ar fi să fiţi însoţit de o persoană cunoscută atunci când veţi merge acasă de la Centru.

     Colonoscopia este contraindicată în caz de hemoragie abundentă; instabilitate cardiorespiratorie, boli cardiace coronariene, anevrism de aortă, hipertensiune arterială de gradul III, AVC, colită ulcerativă severă, colită ischemică, peritonită, pregătire insuficientă a colonului pentru endoscopie, sarcină, infarct miocardic sau embolie pulmonară suferite recent.

     În concluzie, colonoscopia, oricât de neplăcută aţi considera-o, reprezintă investigaţia ideală şi cea mai de încredere în depistarea şi diagnosticarea cancerului colorectal.
 
2013 © COPYRIGHT CDG.
Toate drepturile sunt rezervate.
Infoline şi Programări
84 00 00
bd. Negruzzi 4/2
realizat de DQ Team